Tull- och gränspliktiga varor

Här hittar du information om vad som gäller för Tull- och gränspliktiga varor samt vanliga frågor och svar.

Information om samlastade trailer med gränskontrollpliktiga varor från exempelvis UK

I de fall varor som är gränskontrollpliktiga hos Livsmedels- eller Jordbruksverket och samlastas med annat gods, vill vi göra er uppmärksamma på följande: 

  • Godset måste kontrolleras och godkännas av respektive myndighet innan enheten får lämna hamnens tullområde. 
  • Placera det gränskontrollpliktiga godset längst bak i enheten, att det lätt går att hitta och vara nåbart för personalen på kontrollstationen för att prover ska kunna tas. 
  • De dokument som ska medfölja sändningen, det vill säga originalhandlingar, ska placeras i enhetens dokumentfack eller på pallen alternativt längst bak i trailern och vara lätt synliga när dörrarna öppnas. 
  • Samlastning bör inte ske med gods klassat som farligt gods. 

Om godset eller dokumenten inte kan kontrolleras av Livsmedels- eller Jordbruksverkets personal, kan enheten behöva lastas om, pallar lyftas med truck alternativt enheten skeppas tillbaka till Storbritannien.

Om omlastning/lyft ska ske ska arbetsorder ställas till terminalen enligt information från Livsmedels- eller Jordbruksverkets personal. Arbetsorder hittar ni via denna länk. 
Eventuell omlastning till annan trailer kan enbart göras när ersättningstrailer är på plats, inga pallar kan förvaras lösa på området. 

Om godset inte blir godkänt och ska gå i retur alternativt destrueras, måste detta meddelas till terminalen för korrekt handläggning. 

Inspektionen sköts av Livsmedelsverket och Jordbruksverket vid Port 3 i Skandiahamnen. Ny Border Inspection Point kommer under våren 2023 innanför port 5. Transport ombesörjs och debiteras av GRT. Kontrollstationen utför kontroll av alla animaliska produkter, men är inte godkänd för levande djur. För import som inte omfattas av Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets regler gäller vanliga tullregler.  

Skicka arbetsorder

Information om gränspliktiga varor

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på customsclear@gotroro.com
eller ring 031 339 80 03.

Gothenburg RoRo Terminal AB är ett tillfälligt lager.

I samband med övergång till Tullverkets nya uppgiftslämnande vid deklaration import, vill vi göra er uppmärksammade på att i tullverkets uppdaterade deklarationshandledning står det:

Observera att ordet container även innefattar påhängsvagnar, växelflak och containrar avsedda för flygtransport.

Slutsatsen blir därför att det i Ro/Ro fall är korrekt att ange containerindikator 1, och därefter ange trailernumret i 19 07 063 000, eftersom löstrailers (påhängsvagn) som ankommer per båt är att likställa med en container enligt beskrivningen till dataelement 19 07 063 000.

Trailernumret får inte innehålla några mellanslag eller skiljetecken då det skapar problem i inläsningen.

Transiteringar startade i Sverige mailas till: customsclear@gotroro.com

Godslokalkod: DGT
IG-nummer delas ut av rederiet

Gothenburg RoRo Terminal har inte Tullverkets tillstånd som Godkänd mottagare.

Eftersom Gothenburg RoRo Terminal inte är godkänd mottagare är det inte lämpligt att ställa importtransiteringar till terminalen. Om detta händer ska transitering ställd till Gothenburg RoRo Terminal avslutas över disk på Tullklareringsexpeditionen Arendal innan nytt tulldokument startas upp och godset kan lämna terminalen.

Godkänd MRN / Tullid måste vara registrerad hos rederiet. Det är viktigt att följa rederiets egna instruktioner för vilken information som krävs för exportbokningar till Storbritannien.

Vid införandet av nya Exportsystemet AES har Gothenburg RoRo Terminal skapat ett upplägg för steg 2 (IE507). Detta innebär att när godset passerar port 6 och blir ”aktivt” på terminalen så skickas steg 2 på de MRN som ligger med i bokningen med EDI till tullverket. Om inte alla MRN ligger i bokningen vid ankomst till terminalen kommer godset ej att bli tullklart.

Det är viktigt att de MRN ni lägger in stämmer och att steg 1 är gjort.
Ett MRN ska innehålla 18 tecken och skrivas i versaler.
Det får inte vara med några skiljetecken eller mellanslag.
Det är vanligt att man förväxlar O och 0 så var noga med att kontrollera ert MRN.

Tillämpar ni STC så kommer det ett meddelande till den som skapat IE515 när GRT har skickat Steg 2 (IE507) . Detta meddelande är IE599.
Om man inte tillämpar STC får ni IE599 när rederiet skickar in steg 3 (IE590). Rederiet har 90 dagar på sig att göra detta.
För att kontrollera era ärenden kan ni logga på tullverket hemsida.